søndag den 2. februar 2014

Bygotto med ærter og bacon

For dem der ikke ved kan jeg starte med at fortælle at en bygotto er en risotto lavet med bygkorn i stedet for ris. Så det er en nordisk udgave af den klassiske italienske risotto.
Det er min gode ven Esben, der for et par år siden introducerede mig for bygotto, og siden den dag har denne fantastiske ret af Claus Meyer stået højt på listen her i lejligheden.

Start med at gøre følgende ting klart, så går det hele meget nemmere undervejs. På billedet ses nogle af ingredienserne, som er til 4 personer.
- 1 finhakket rødløg
- 1 finhakket gulerod
- 200 gram perlebyg - skyllet tre gange
- en skål med 50 gram revet parmesan eller vesterhavsost, 2 spsk cremefraiche, 2 spsk æblecidereddike og 15 gram smør. (Jep, det er en "sund" ret.)
- 1 dl hvidvin
- 1 gryde med 1 liter simrende hønsebouillon
- Ærter til at dampe
- Masser af bacon i småstrimler - må jeg anbefale en tørsaltet bacon, hvor du selv kan skære skiver. De smager meget bedre end de fedtholdige banditter fra Tulip eller lignende.

Find en stor tykbundet gryde frem og svits rødløget i lidt smør, når det er glasklart tilsættes gulerødder og perlebyg som også sauteres lidt. Tilsæt derefter hvidvin, lad det koge næsten ind. Derefter skal den kogende hønsebouillon tilsættes lidt efter lidt indtil perlebyggen er mør, men stadig med bid. Det tager omkring 30 minutter. Det er vigtigt at perlebyggen ikke bulderkoger, men simrer undervejs.
Ligeledes er det vigtigt at byggen ikke løber tør for væske undervejs, da det vil brænde fast i bunden af gryden. Grunden til man tilsætter hønsebouillon lidt efter lidt er fordi, at når perlebyggen er mør skal den ikke koges mere og der må ikke være for meget væske i gryden. Som man kan se på den færdige ret er det ikke en flydende ret, men mere en cremet ret.

Mens byggen koger steges bacon sprødt på en pande, mens ærter dampes møre over en gryde med kogende vand med et stanniol-låg over - altså sølvpapir, som tilslutter gryden med det kogende vand og sien med ærterne.
Når byggen er mør og kogt færdigt, tages den til side og skålen med cremefraiche, parmesan mm. tilsætter gryden, der røres rundt og smages til med salt, peber og evt mere æblecidereddike. Det er vigtigt at bygottoen ikke smager for fed at ost og smør, men heller ikke for syrlig af eddike - der skal være en balance.

Server som billedet viser, og spis med stor velbehag.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar