tirsdag den 10. september 2013

Flødekartofler, Hamburgerryg, Ananas og Ost


Der skal ikke herske tvivl om, at når først vi når ind i de regnfyldte måneder - såsom idag - så opløfter det mit humør til gode tunge retter med fløde. Denne her ret er en af favoritterne og laver man nok er der til flere dage, hvor det bare bliver endnu bedre. Inden selve retten vil jeg dog lige slå et kæmpe slag for de hamburgerryg, der ligger i kilo-store-stykker i supermarkedet - jeg synes det er fantastisk spise og vi plejer at købe en kæmpe en og så bruge den til forskellige retter i løbet af ugen mens den også egner sig til en tur i fryseren - så stor HIGH-5 til hamburgerryg.

Oftest skal sådan en bandit koges til flødekartofler, men min mor lærte mig i stedet en måde hvorpå man ikke behøver bruge kogetid men i stedet kan bage den direkte i ovnen på flødekartoflerne. Først kommer lige et slutbillede af resultatet og ellers er der billeder undervejs af hele processen - sådan lag i lag. For det her er nemlig ikke en almindelig gang flødekartofler - jeg laver i midten et lag af porrer, rødløg, hvidløg og gulerødder som har simret lidt i hvidvin og æblecidereddike - jeg synes nemlig det giver et godt modspil til den ellers lidt fede flødesmag (selvom det nogle tider er umuligt) Jeg har dog erfaret at jo mere sammenspil der er mellem syre og det fede, jo mere kan man spise og det er slet ikke så ringe endda.

Sådan ser slutresultatet ud, men inden da skal der lige gå halvanden time

Ingredienser:
  • 1 kg kartofler - sådan cirka
  • 2 porrer
  • 2 rødløg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 2 dl hvidvin
  • 0,5 dl æblecidereddike
  • 1/2 L. fløde
  • Muskatnød i rigelig mængder (ca. en halv nød hvis du river den selv)
  • Hamburgerryg
  • Omkring 1/2 frisk ananas - dåseananas kan dog også bruges
  • Revet ost - din yndlings
  • Cayennepeber, salt og peber

Sæt ovnen på 200 grader, og start derefter med grøntsagsblandingen hvor du skærer porrer og rødløg i fine strimler, hakker hvidløget fint og samtidig skærer gulerødder i skiver. Svits det på panden i noget smør indtil det falder sammen. Som den opmærksomme læser nok har opdaget er der ikke gulerødder på de to første billeder, men en del retter bliver afprøvet et par gange før de kommer herind på bloggen og lige den gang med gulerødderne glemte jeg vist at tage mange billeder af hele processen


Når grøntsags-blandingen (med eller uden gulerod) er "faldet sammen" efter svitsningen, hvilket tager omkring 5 min kommes hvidvin og æblecidereddike i panden, koges op og simrer omkring 5-7 minutter indtil væden ser ud som på billedet.
Imens grøntsags-blandingen har hygget sig i panden har du fået skrællet alle kartofler og skåret dem i tynde skiver - enten ved hjælp af en fantastisk knivteknik eller også ved hjælp af et mandolinjern, hvor det hele bare går lidt hurtigere.
 
Og så skal du ellers igang med at "bygge" flødekartoflerne op.

Læg først halvdelen af flødekartofler i bunden af fadet, tilsæt halvdelen af fløden og riv derefter muskatnød ligesom du kværner noget salt og peber.





Så er det grøntsags-blandingens tur, så som agerer midtermand i sandwichen. Hvis du ikke gav den salt og peber i panden så får den lige noget af det her og ellers sørg for at den dækker hele fadet som på billedet. Der vil som skrevet være noget væske tilbage i panden og det skal også fordeles godt, da det giver det gode modspil til flødens fedme.


Derefter lægges det sidste lag kartofler, resten af fløden hældes over og glem ikke salt og peber.

Nu skal fadet i ovnen i 50-60 minutter indtil kartoflerne er næsten færdige.





Efter 50 - 60 minutter ser kartoflerne således ud som på billedet til højre, mens du i mellemtiden har klaret opvasken og skåret tingene klar som på det venstre billede.
Skru også ovnen op på 225 grader


Først fordeles hamburgerryggen ud i hele fadet, og den kan fordeles tættere eller mere spredt afhængig af hvad man lyster.

Derefter fordeles ananas, som er skåret i store stykker over det hele - både på hamburgerryggen men også i mellemrummene.

Til sidst kommes der et godt lag ost nogenlunde over hamburgerryggen, mens der afsluttes med et lille drys cayennepeber, hvis man lyster det.







Sæt fadet i ovnen i omkring 15 minutter til osten er gratineret flot og hamburgerryggen er gennemstegt - hvilket man lige tjekker ved at flytte ananas og ost lidt til side og skærer ned i kødet.




En afsluttende kommentar er, at der er til omkring 6 sultne personen i dette fad, men hvis man laver en god salat ved siden kan den godt række til 8 vil jeg tro. Det tager lidt tid at lave, men det smager fantastisk og så behøver man ikke lave mad de næste par dage, hvis man som os kun er to i lejligheden.

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar