Derudover kan man altid i mit (jeg burde nok sige vores) køkken finde følgende ingredienser:
- Olivenolie og rapsolie - der er nogen, der går vildt meget op i olier. Jeg har to, som jeg bruger når jeg lige har lyst. Der er slet ingen regler for mig her.
- Parmesanost - det er meget få retter, der bliver dårligere af at rive parmesan over. Derfor er der altid parmesan i køleren til at pifte tingene op. Jeg har vist hørt et sted, at parmesan har en umami-smag - hvad ved jeg... det smager godt på stort set alt!
- Smør - det siger jeg selv... jeg elsker smør, og det løfter ligesom parmesan de fleste retter.
- Æblecider-eddike, balsamisk eddike, honning, cayenne-peber - mit helt store fokus i min madlavning er altid at få retten til at smage salt, surt, sødt og stærkt (og så selvfølgelig umami-smagen som parmesanen tilføjer) De her ting bruger jeg næsten dagligt til at justere det der er i gryden - og der bliver smagt til utallige gange.
- Forskellige rester af vin - når man har stegt løg er det bare godt at tilsætte lidt rød-, hvid- eller portvin og koge det ind til halvdelen - det løfter bare smagen i gryderetten lidt mere.
- Cremefraiche - går man ned på snaskede ting er det vigtigste cremefraiche, som sammen med olie og noget surt kan redde de kedeligste grøntsager
- Køleskabet indeholder altid: gulerødder, rødløg (jeg hader de hvide løg), hvidløg, rød peber og spidskål. De ting kan altid i en eller anden kombi give modspil til noget af det andet på tallerkenen.
- Forskellig købefond - vi har købt et lager af dem fra Fond "du chef", fordi de var på tilbud. Og fordi fond altid giver en bedre sovs, når der laves noget i en gryde! Jeg er pt i mit liv ikke nået til hjemmelavet fond - det kommer jeg måske en dag!
- Pasteuriseret æggeblommer - jeg er lige nu i en hjemmelavet mayonaise-, aioli-, bearnaise-fase, hvor pasteuriseret æggeblommer indgår. De kan holde sig i lang tid, og er gode, hvis jeg en dag mangler noget dyppelse og har lidt tid i overskud
Ingen kommentarer:
Send en kommentar